Italijani od sladoleda zarade više od 1,4 milijarde evra

sladoled

Proizvođači sladoleda u Italiji su napravili prošle godine 595 miliona litara ove ledene poslastice, toliko da 90 posto lјudi na planeti može da dobije po jednu kuglu.

Italijanska ekonomija se možda muči sa oporavkom u odnosu na rivale u Evropskoj uniji, ali je u jednoj oblasti ipak neprikosnoveni lider – u pravlјenju sladoleda, a tražnja za ovom poslasticom je stvorila od Italije najvećeg proizvođača.

Proizvođači sladoleda u Italiji su napravili prošle godine 595 miliona litara ove ledene poslastice, popularnog „đelata”, što predstavlјa 19 odsto ukupne evropske proizvodnje, piše agencija „Blumberg”, pozivajući se na zvanične podatke statistike.

Ta količina je jednaka iznosu od 6,8 milijardi kugli sladoleda, što znači da Italijani proizvode toliko da 90 posto lјudi na planeti može da dobije po jednu kuglu.

Na drugom mestu u Evropi po proizvodnji sladoleda je Nemačka sa 515 miliona litara.

Širom Italije postoji više od 19.000 „đelaterija”, odnosno poslastičarnica, i svake godine njihov broj raste. Samo je u Milanu i okolini prošle godine njihov broj povećan za 4,5 odsto u odnosu na godinu ranije.

Iako su poslastičarnice uglavnom male porodične manufakture, njihovo poslovanje godišnje donese 1,4 milijarde evra, prema avgustovskom izveštaju poslovne asocijacije Konfkomercio. U biznisu sa sladoledom zaposleno je gotovo 69.000 lјudi u Italiji.

Svaki Italijan u proseku godišnje pojede oko sto kugli sladoleda, a kad se tome dodaju još i turisti, za izvoz ostane vrlo malo, tako da po izvozu sladoleda Italija zauzima tek peto mesto u Evropi, iza Nemačke, Francuske, Belgije i Holandije, navodi „Blumberg”. (Tanjug)

 

Izvor: Politika